top of page
Hírek
etsn_logo-01.jpg
Jó kép.jpg

24. 03. 14.

Közelről megélni a költészetet: József Attila varázsa a B29-ben

2020 fb hu.jpg

„Nagyon élő volt az előadás. Az volt az érzésem, hogy József Attila valóban itt van közöttünk!”


Tegnap délelőtt a B29 Ifjúsági Közösségi térben a Szent II. János Pál Iskolaközpont tizenegyedikes diákjai számára mutattuk be a Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadásunkat. A Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata támogatásával megvalósult rendhagyó irodalomóra megfelelő alkalmat nyújtott a fiataloknak a költő által írt szövegekbe való elmélyülésre és az előadást követő beszélgetésben a hallottak kapcsán elindult személyes gondolatok megosztásának. Köszönjük a figyelmet és azt, hogy az osztály engedte magát közelebb vinni József Attila személyéhez és költészetéhez!

Jó kép.jpg

24. 03. 11.

Egészséges testben a lélek is EGÉSZséges - Erasmus+ élmény Vajdaságban

2020 fb hu.jpg

„Ez a projekt egyszerre érzelemdús, szórakoztató, felvilágosító, egy kiút a labirintusból. Ismét sikerült rácsodálkozni arra, hogy csodálatos a világ és szép az élet. Szükségem volt erre a tapasztalatra!”


Egy nagyon jól sikerült projektet zártunk tegnap délután a vajdasági Tóthfaluban. Hihetetlenül jó csoporttal dolgoztunk, nagy élmény volt a Találkozás és újra felfedeztük, hogy a test és a lélek mennyire kiegészíti egymást és milyen fontos mindkettőre odafigyelni, ápolni, gyógyítani. Köszönjük a résztvevőknek a nyitott, érdeklődő jelenlétet, ahogy a partnereinknek is az együttműködést és szervezést. Köszönjük a Tempus Közalapítványnak, hogy lehetővé tette ennek a projektnek a megszületését!


Health4Future | Tempus Közalapítvány | Erasmus+ | Osonó Színházműhely | Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség | Sepsi Adrenalin Sport Egyesület | Change Center Életmód Központ | Pontis Egészségügyi Szervezet

Jó kép.jpg

24. 03. 08.

Újabb Erasmus+ Ifjúságsegítő projektet szervez Vajdaságban az Osonó Színházműhely

2020 fb hu.jpg

Az Osonó Színházműhely tizenkettedik Erasmus+ projektjére március 6-10. között kerül sor Tóthfaluban. A Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben létrehozott Egészség a jobb jövőért - Személyiségfejlesztés és egészségtudatosság az oktatásban elnevezésű projekt célja, hogy változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzéssel támogassa az ifjúsági szakemberek és pedagógusok munkáját. Az innovatív nevelési módszerek átadásán túl, a program feltöltődést és szakmai kapcsolódási lehetőséget is biztosít a Magyarországról, Romániából és Szerbiából érkező résztvevők számára.


Az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával megvalósuló projektben az önismerettel, az egészséges életmóddal, a fizikai jelenléttel, a koncentrációval, a testi-lelki egyensúllyal foglalkozó műhelyek és a testmozgás fontosságát feltérképező és támogató programok és képzések kapnak hangsúlyt, így a színházi nevelés módszertana ötvöződik az egészségtudatosságot fejlesztő gyakorlatokkal. Ennek értelmében a műhelyfoglalkozások is nagyon színesek és változatosak lesznek. Az Osonóra jellemző személyiségfejlesztő-, csapatösszehozó- és színházi neveléssel kapcsolatos tréningeket Fazakas Misi és Mucha Oszkár tartja. Szőcs Enikő és Szőcs Károly Csaba irányítása alatt a csoport elmélyülhet a sport- és életviteli foglalkozásokban, kipróbálhatja magát a falmászásban, illetve sor kerül a résztvevők testösszetétel mérésére, majd annak egyéni kiértékelésére is. A marosvásárhelyi Pontis Egyesület szakemberei pedig alapszintű újraélesztési és elsősegély képzést tartanak.


A Health4Future fantázianevű projekt célja egy olyan közeg megteremtése a résztvevők számára, amely támaszt nyújthat az aktuális kihívásokkal való szembenézéshez, illetve ahol jövőbeni munkájuk minőségét előmozdító szakmai ihlettel, motivációval és korszerű módszerekkel gyarapodhatnak.


A projekt egy hosszú távú regionális kezdeményezés részeként valósul meg, amely a régióban jellemző, az ifjúsági dolgozók szakmai életében tapasztalható nehézségeket kompenzáló programokat, azaz lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre, kapcsolatépítésre és feltöltődésre.


A három állomásos projekt első szakasza Budapesten zajlott tavaly októberben, míg a második szakaszra az erdélyi Szentegyházán került sor az elmúlt év végén.

VIDEÓ LENT

Archív hírek

Szakmai táborokkal zárja a hosszú távú tehetségprogramjait az Osonó

3/11/2020

A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Bolyongó Színházi Egyesület, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával két komplex és művészeti, hosszútávú képzést biztosító tehetséggondozó projektet valósított meg az elmúlt hónapokban. A tanultak összesítése érdekében, a képzésen részt vevő fiatalok, illetve a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának diákjai számára, november 8. és 12. között két szakmai tábort szervez a társulat.

 

A Hagyományaink öröksége a modern világban címet viselő program során a fiatalok egyszerre fejlesztették a mozgás kultúrájukat és önismeretüket. A néptánc és a kortárs táncszínházi elemek együttesével tanulták meg azt, hogy a jelenre való figyelés, a technológiai fejlődés és annak teljes jelenléte az életükben nem zárja ki a hagyományaink megismerését, őrzését. Az önismeret és a kifejezőeszközök erőteljesebb elsajátítása érdekében színészmesterség műhelyfoglalkozások is társultak a mozgástréningek mellé.

 

 A Tehetséggondozás Románia egyetlen magyar nyelvű drámatagozatán egy olyan program, amely a romániai tanügyi rendszer által kínált szűkös tanterven túli minőségi oktatás megvalósítását és új, hasznos, gyakorlati képzéseket biztosított Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditált drámatagozatán. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatán tanuló fiatalok lehetőséget kaptak olyan kompetenciák és készségek elsajátítására, amelyek nemcsak a szakmai, hanem a személyiség fejlődését is maguk után vonták. A fiatalok tehetségének kibontakoztatása a vizuális nevelés, filmképzés, beszédkészségfejlesztés és improvizációs gyakorlatokat magába foglaló műhelymunkák során történt meg.

 

A programokat összefoglaló és záró szaktáborokban a non formális oktatási módszerekkel, az új helyzetek, a találkozás, az ismerkedés és szakmai impulzusok helyzetének megteremtésével találkozhatnak a résztvevő fiatalok. A képzéseket Fazakas Misi a társulat rendezője, egyben a drámatagozat vezetője és színészmesterség tanára, Mucha Oszkár az Osonó színésze és a drámás diákok szaktanára, valamint Kocsis Hunor-Tibor táncoktató vezeti.

 

Az Osonó Színházműhely már több tehetségprogramot szervezett az elmúlt évek során, 2016-ban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, 2015-ben Regisztrált Tehetségponttá, majd 2017-ben Európai Tehetségponttá vált és 2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját vehette át.

Hat megyében szervez hátrányos helyzetű fiatalok számára színházi- szociális projektet az Osonó

3/10/2020

Október és november folyamán kerül sor arra  a színházi- szociális projektre, amely keretén belül a független társulatunk 19 alkalommal, 6 megyében, több mint 300 hátrányos helyzetű fiatal számára mutatja be az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást, amelyet minden esetben egy feldolgozó színházpedagógiai foglalkozás követ. Az Osonó ebben a nagyméretű projektben Kovászna, Brassó, Hargita, Maros, Kolozs és Szatmár megye Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságával, számos iskolával, kultúrházzal és polgármesteri hivatallal működik együtt. A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával jött létre.

 

Az október 6-15. és november 2-4. között zajló projekt egyik terméke egy dokumentumfilm létrehozása, amelyben a fiatalok elmesélik életútjukat, az identitásukat meghatározó fontosabb eseményeket, a múltjukat és azt, ahogyan önmaguk jövőképét látják. A projekt támogatni kívánja az intézményesített és hátrányos helyzetű fiatalok azon törekvéseit, hogy megtalálják életcéljukat, hiszen a speciális helyzetük miatt sokszor bizonytalanokká és kiszolgáltatottakká, valamint a társadalom által kirekesztettekké válnak.

 

A Fazakas Misi által rendezett produkció eddig 573. alkalommal került bemutatásra, 3 kontinens 24 országának 188 településén és 12 nemzetközi fesztiválmeghívást, illetve 2 legjobb előadás díjat tudhat magáénak. Az előadás kiinduló pontját a fiatalok személyes történetei képezik, így a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körbe a társulat, alátámasztva a legfrissebb romániai statisztikai adatokkal, így a feldolgozó színházpedagógiai foglalkozás és az előadás témái lehetőséget adnak a párbeszédre és közös gondolkodásra a fiatalokkal, bízva abban, hogy egy önreflexiós, önismereti folyamaton mennek keresztül.

 

Az Osonónak nem ez az első ilyen jellegű nagyszabású projektje. 2018-ban a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával a Visszhang a sarokból elnevezésű művészeti- szociális projektet hozta létre a társulat, amelyben a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal együttműködve negyven fiatallal dolgozott együtt a csapat, azzal a céllal, hogy alkotó táborok, műhelyfoglalkozások, kulturális események és dokumentumfilm létrehozásával a fiatalok megtalálják helyüket a társadalomban és egyensúlyba kerüljenek önmagukkal.

 

A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional fontosnak tartja leszögezni, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalják a felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért az Osonó Színházműhelyt terheli minden felelősség. 

Húszéves a sepsiszentgyörgyi drámatagozat

13/9/2020

Fontos évfordulóhoz érkezett a Plugor Sándor Művészeti Líceum Drámatagozata, hiszen húsz évvel ezelőtt, 2000 szeptemberében kezdte el működését. Azóta a Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely társulatvezető-rendezője által alapított és mai napig vezetett drámatagozat az ország egyik legfontosabb műhelyévé vált, amely összesen 12 díjat szerzett a minisztérium által szervezett csoportos és egyéni országos színészmesterség tantárgyversenyeken. Mindeddig nyolc színészosztály ballagott el, az idei tanévet pedig, mivel csak kétévente indul drámaosztály, egy kilencedikes és egy tizenegyedikes évfolyam, azaz 23 diák kezdte meg. A tagozatnak otthont adó Plugor Sándor Művészeti Líceum szintén ünnepi évfordulóhoz érkezett, hiszen 30 éve annak, hogy a sepsiszentgyörgyi Zeneiskola Művészeti Líceummá alakult.

 

Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditált drámatagozatán a húsz év alatt 75 diák végzett, amelyből tizennyolcan maradtak színházközelben színészként, rendezőként, táncosként, dramaturgként vagy irodalmi titkárként, de a tagozat színes és sokoldalú képzését bizonyítja, hogy a valamikori drámások között megtalálható elismert filmes szakember, rádiós és tévés műsorvezető, könyvtáros, teológus, óvónő, tanítónő, gyógypedagógus, pszichológus, ügyvezető igazgató, néprajzkutató, szociológus és orvos is. A drámatagozatnak nem kizárólagos célja, hogy minden diák a későbbiekben valamilyen színházi szakmát válasszon, hanem fontos szempont az is, hogy önismeretre tegyenek szert a fiatalok, és a komplex képzéssel segítséget kapjanak személyiségük fejlődésére, kibontakozására, a világlátásuk tágulására, a saját útjuk megtalálására és annak a bátorságnak a megszerzésére, amellyel járni tudnak azon.

 

A szaktantárgyakat a szakmájukban jártas és elismert szakemberek és pedagógusok tanítják, akik módszerükkel és tudásuk átadásával a világ kihívásaira próbálnak válaszolni, így a képzés által olyan helyzetbe kerülnek a drámás fiatalok, hogy a szakmai gyakorlaton és ismeretek megszerzésén túl, a személyiségük fejlődjön, nyitottak, rugalmasak és kíváncsiak legyenek önmagukra és a világra, egyensúlyba kerüljenek önmagukkal, gondoljanak valamit a világról, és azt tudják is megfogalmazni. A kerettantervet kiegészítő, számos pályázat által támogatott projekt, szakemberek mesterkurzusai, a belföldi és külföldi tanulmányutak is mind ezt segítik elő.

 

A 20 éves ünnepség megszervezését tavaszra tervezi a tagozat, amikor számos program mellett az egykori és jelenlegi drámások találkozására is sor kerül.

1 / 1

Please reload

bottom of page